MARTINOVA VEČERJA V RESTAVRACIJI ANGEL
petek, 11.11.2016 ob 18.uri.

 

Martinovo ali god sv. Martina je dan, na katerega se spominjamo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.

 


 

PRAZNIK VINA

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (znamenita Martinova gos) in mlinci. Za slovensko Istro je martinovanje oziroma martinja značilno šele po 2. svetovni vojni. Tipične jedi so povezane z olivnim oljem (lahko tudi samo kruh in olje), s katerim so pospremili mlado vino. Bolj zahtevne jedi v tem času so bile predvsem fuži (testenine) s petelinjim ali kokošjim golažem, ki ga imenujejo tudi »žgvacet«), pečen puran (Gos), kislo zelje (»kapuz«), ocvrt kruh z refoškom.

 

ZGODOVINA

Martinovo je praznik, ki sega daleč v čas pred našim štetjem, čeprav je danes videti krščanski. V jesenskih praznovanjih so se naši poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Zaradi splošne priljubljenosti cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala z znanim in med ljudmi čaščenim svetnikom, svetim Martinom, krščanskim škofom, rojenim v začetku četrtega stoletja na ozemlju današnje Madžarske. Oče svetega Martina je bil rimski vojak v času Rimskega imperija. Ko je bil Martin še otrok, se je družina zaradi očetove službe preselila na ozemlje sedanje Italije, Martin pa je tam spoznal krščansko vero. Čeprav je po očetovi tradiciji postal rimski vojak, ki naj bi služil vojaško obveznost v Franciji, se je posvetil življenju za reveže. Someščani so ga proti njegovi volji izvolili za škofa v Toursu.

 

MARTINOV MENI

PONUDBA VINSKE KAPLJICE


Prekajeni goveji jezik na motovilcu z mlado čebulico in domačo hrenovo omako z jabolki
 

* * *

Juha iz muškatne buče s praženimi bučnimi semeni in kapljico bučnega olja
 

* * *

Počasi pečena račja prsa marinirana z medom ob mlincih in dušenem rdečim zeljem
 

* * *

Kostanjev briljant z vanilijevim sladoledom na karamelnem kramblju
 

* * *

Martinov digestiv

 

 

Cena menija 19 € / osebo

Penina Jeruzalem Ormož sec
0,1l - 2,00 €
0,75l - 14,00 €


* * *

Sauvignon & Sivi pinot 2016
0,1l - 2,00 €
0,75l - 14,00 €


* * *

Mlado vino Medana, 2016
0,1l - 2,00 €
0,75l - 14,00 €


* * *

Traminec izbor, 2011
0,1l - 4,00 €
0,375l - 15,00 €

 

Predhodna rezervacija je obvezna na telefon:
031 427 818 ali 01 518 74 54

 


   

 

4. oktober, 2017
Vsi kontakti na enem mestu.
4. oktober, 2017
Obdarite svoje prijatelje, družinske člane ali poslovne partnerje z Lolitinimi sladkimi presenečenji. ...
25. april, 2016
Postani član družine uporabnikov Kavalove kartice zaupanja
28. november, 2014
Ustvarjalnica pregrešnih sladkosti…SLAŠČIČARSTVO LOLITA V Kavalovi slaščičarski delavnici ...
26. marec, 2014
PRAVI KRAJ Ljubezen ste že našli, zdaj pa morata skupaj odkriti pravi kraj, kjer si bosta obljubila večno ...
9. januar, 2014
Kaval Catering slovi po svoji drugačnosti in kreativnosti. Strokovno podkovano in profesionalno osebje, ...
2. oktober, 2012
V Restavraciji Evergreen smo za vas pripravili čisto posebno ponudbo kuhanja v živo! Izbirate lahko med ...
22. julij, 2012
V Kaval Group-ovih restavracijah vam ponujamo vsak dan sveža kosila! Poglejte, kaj je na krožniku dobrega ...